4 mei ........... Hier wordt je vanzelf stil van

Op deze 4 mei denk ik terug aan de reportage welke ik vorig jaar bij Nationaal Monument Kamp Vught heb gemaakt en bijzonder veel indruk op mij heeft gemaakt. Nu ben ik van kinds af aan altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis en dit was dan ook één van de redenen waarom ik dit keuzevak ook op mijn middelbare school in mijn vakkenpakket had. Het landelijke schoolexamen stond in mijn examenjaar in het teken van "Nederland in de 2e wereldoorlog" en mede omdat ik hier altijd al bijzonder in geïnteresseerd was heb ik het eindexamen afgesloten met het cijfer 9,8.

 

Nadien heb ik heel veel plaatsen bezocht welke met de 2e Wereldoorlog te maken hebben gehad, maar het was er niet eerder van gekomen om naar het Nationaal Monument Kamp Vught te gaan. Daar is op 27 oktober 2015 verandering in gekomen en direct bij binnenkomst bleek dat dit groots opgezette museum meer is dan alleen een museum. Het is een gedenkplaats voor veel, met name Joodse, mensen uit heel de wereld die daar dan ook rondliepen en, veelal, in gebed waren.  Een groot gedeelte van NM Kamp Vught is nog authentiek en vooral dat gegeven maakt erg veel indruk.

 

Hetgeen wat mij echter persoonlijk het meest heeft geraakt was het monument voor de 1800 Joodse kinderen die in 1943-1944 vanuit Kamp Vught naar de concentratiekampen in Polen zijn getransporteerd en waarvan er slechts een paar levend van zijn teruggekeerd. Op het monument, met de Davidster, staan de namen én bijbehorende leeftijden van 1274, door de Nazi's, vermoorde Joodse kinderen. Alleen al bij die gedachte wordt je vanzelf stil .......... heel erg stil.

 

Vanavond om 8 uur ben ook ik 2 minuten stil, voor al diegenen die tijdens de 2e Wereldoorlog zijn omgekomen, voor alle (veelal onschuldige) oorlogsslachtoffers welke er vanuit de historie tot de dag van vandaag gevallen zijn, voor hen die gesneuveld zijn zodat wij iedere dag van onze vrijheid kunnen genieten, maar bovenal zullen mijn gedachten bij deze 1800 Joodse kinderen zijn welke vanuit Kamp Vught de poort uit zijn gelopen om nooit meer terug te keren.....................

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Bij Fotografie Jeronimo kunt u terecht voor :

Bruidsfotografie, huwelijksfotografie, trouwreportage, bruidsreportage, portretfotografie, studiofotografie, modellenfotografie, dierenfotografie, communiereportage, evenementenfotografie, concertfotografie, artiestenfotografie, sportfotografie, boudoir fotografie, (artistiek) naaktfotografie en digitale kunst

 

Zoektermen waar veel op wordt gezocht zijn :

Tip voor de bezoekers van deze website via een mobiel apparaat (b.v. tablet en/of smartphone) :

Het keuzemenu wordt zichtbaar door links bovenaan deze website op de knop met de 3 liggende streepjes te klikken.

Vervolgens klikt u op het woord van uw keuze of op het + teken achter het woord om direct naar de volgende sub-pagina te gaan.

 

Contactgegevens :

Fotografie Jeronimo

Buitenberg 3

4707 SZ  Roosendaal (Noord-Brabant)

Telefoon : 0165-555539

Mobiel / WhatsApp : 06-14430690

E-mail : info@fotografiejeronimo.nl

Deel deze website met vrienden