De foto's zijn klaar ...... iedereen blij :-)!

De afgelopen weken heb ik weer meerdere, grote en kleine, reportages en fotoshoots mogen verzorgen. Na de reportage en/of de shoots begint voor een fotograaf pas het grote werk, waar vaak nog veel meer uren werk in gaan zitten dan de daadwerkelijke tijd van de reportage of shoot zelf ! Naast alle belastingen (omzetbelasting (BTW) en inkomstenbelasting) wordt ook deze tijd meegenomen bij het bepalen van de gage. Sommige potentiële klanten reageren verbaasd als je meer dan een paar tientjes "durft te vragen" voor "een paar foto's" (waar men vaak op die manier om vraagt), maar als je ze uitlegt dat een groot gedeelte direct de Nederlandse schatkist in verdwijnt en niet op de rekening van de fotograaf terecht komt, én dat je vaak nog (héél veel) uren kwijt bent met het selecteren, bewerken en doorsturen/versturen/afgeven van het eindresultaat naar de opdrachtgever dan begrijpt men het vaak wel en ligt het aan het budget van de klant of men het "te duur", "redelijk" of "oh, dat valt reuze mee" vindt. En dan laten we de investeringskosten, en de de daarbij behorende afschrijving, van de vaak peperdure professionele (studio- & foto)apparatuur voor de meeste fotografen nog even buiten beschouwing !

 

Ondanks bovengenoemde vaste kosten hanteer ik, al van het begin af aan, zeer aantrekkelijke tarieven omdat ik vind dat professionele fotografie voor iedereen toegankelijk moet kunnen zijn. Ik ontvang dan ook vaak alle bovengenoemde primaire reacties van mijn potentiële klanten, waarbij de "oh, dat valt reuze mee" wel erg vaak te horen is :-)! Naast de prijs is kwaliteit uiteraard ook belangrijk en dat beperkt zich niet, in mijn opinie, tot de kwaliteit van de foto's alleen (hoewel dit vaak wel bepalend is bij het krijgen van evt. vervolgopdrachten !). Uiteraard moet het eindresultaat tot volle tevredenheid van de klant zijn, maar het stuk service en mensgericht werken telt voor mij minstens net zo zwaar. In aanloop naar een bruidsreportage of portretshoot toe heb ik dan ook vaak meerdere malen contact (in het geval van bruidsreportages altijd persoonlijk, en bij shoots veelal per e-mail of WhatsApp). Ook na de reportages en shoots heb ik altijd direct contact en ontvangt men,  meestal dezelfde dag maar anders zeker binnen 24 uur, alvast een sneak preview met een aantal foto's van de betreffende opdracht. Zodra ik helemaal klaar ben met het selecteren en bewerken van de foto's maak ik, bij reportages, altijd een afspraak om deze persoonlijk bij de opdrachtgever af te geven en bij portretshoots gebeurd de aflevering van de digitale fotobestanden digitaal. Deze persoonlijke benadering en werkwijze wordt niet alleen door mijn opdrachtgevers bijzonder gewaardeerd maar is voor mij ook heel erg belangrijk om te kunnen voldoen aan de individuele en persoonlijke wensen van mijn klanten.

 

Zodra alles af is stuur ik mijn klanten een berichtje met de titel "De foto's zijn klaar". Op het moment van overdracht van de foto's naar de klant laat ik telkens weer "een kindje van mij los" want vaak ben ik er zo lang mee bezig geweest dat de foto's echt iets van mijzelf zijn geworden (ondanks het feit dat het dus foto's van/voor iemand anders zijn). De meeste klanten zijn altijd nieuwsgierig naar het eindresultaat en ik ben altijd nieuwsgierig naar hun reactie :-)! Het blijft toch altijd weer ontzettend leuk om te horen dat men heel erg blij en tevreden is met de foto's én met mijn (persoonlijke) manier van werken !

 

Dat laatste heb ik afgelopen week ook weer 3x mogen ervaren en mogen horen toen ik het eindresultaat van de reportage van het geregistreerd partnerschap én het 25-jarig huwelijksfeest persoonlijk heb afgegeven, én van een fotoshoot voor een startend onderneemster, welke de foto's voor haar Facebookpagina en website gaat gebruiken, waarbij ik de digitale fotobestanden digitaal naar haar heb verstuurd. Ik geniet nog altijd iedere dag dat ik dit werk kan en mag doen, maar zeker op dat soort momenten heb je echt het gevoel van ... "I love my job" :-)!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Bij Fotografie Jeronimo kunt u terecht voor :

Bruidsfotografie, huwelijksfotografie, trouwreportage, bruidsreportage, portretfotografie, studiofotografie, modellenfotografie, dierenfotografie, communiereportage, evenementenfotografie, concertfotografie, artiestenfotografie, sportfotografie, boudoir fotografie, (artistiek) naaktfotografie en digitale kunst

 

Zoektermen waar veel op wordt gezocht zijn :

Tip voor de bezoekers van deze website via een mobiel apparaat (b.v. tablet en/of smartphone) :

Het keuzemenu wordt zichtbaar door links bovenaan deze website op de knop met de 3 liggende streepjes te klikken.

Vervolgens klikt u op het woord van uw keuze of op het + teken achter het woord om direct naar de volgende sub-pagina te gaan.

 

Contactgegevens :

Fotografie Jeronimo

Buitenberg 3

4707 SZ  Roosendaal (Noord-Brabant)

Telefoon : 0165-555539

Mobiel / WhatsApp : 06-14430690

E-mail : info@fotografiejeronimo.nl

Deel deze website met vrienden